WITAMY W DODATKU WEB 2 OFICJALNEJ STRONY NASZEJ SZKOŁY. ZAPRASZAMY NA NASZE STRONY WWW !

środa, 15 września 2010

JAK ZROBIĆ MASĘ PAPIEROWĄ?

Masa papierowa

Przepis na masę papierową 1: 

(z książki wyd. Iskry W-wa 1957):
“Jakikolwiek miękki papier szarpie się na małe kawałeczki, wkłada się w metalowe lub gliniane naczynie i zalewa gorącą wodą. Naczynie zakrywa się, owija szmatami i ustawia na dobę w ciepłym miejscu. Na drugi dzień rozmoczony papier podgrzewa się na ogniu, aż do wrzenia, mieszając drewnianą łopatką Zagotowany papier wkłada się następnie w woreczek, odciska wodę i palcami formuje niewielkie kuleczki, które muszą dobrze wyschnąć. Suche kuleczki rozciera się na proszek.
Aby otrzymać masę papierową do pewnej ilości proszku dodaje się mniej więcej taką samą (wagowo) ilość tłuczonej i dobrze przesianej kredy, cztery do pięciu razy mniejszą ilość mąki ziemniaczanej oraz około dziesięć razy mniejszą ilość kleju stolarskiego. Proszek papierowy i kredę zsypuje się razem i dokładnie miesza. Z mąki przygotowuje się klajster dodając do niego nieco rozpuszczonego kleju stolarskiego. Mieszaninę tę wlewa się do naczynia z proszkiem otrzymując niezbyt gęste ciasto. W razie potrzeby można dodać gorącej wody."

Masa papierowa 2: 

Porwij gazetę (papier toaletowy, ręczniki papierowy, wytłoczki po jajkach) na małe kawałki, namocz i zmiksuj dodając sporo wody. Po zmiksowaniu odsącz wodę na sitku. Wymieszaj odsączony papier z 1 (lub więcej) łyżką białego kleju.

Masa papierowa 3:

Drobne kawałki papieru toaletowego namocz w wodzie, a następnie dokładnie rozdrobnij na gładką masę dłońmi lub mikserem. Rozmoczony papier odsącz na sitku, a następnie przełóż go do miski z klejem z mąki (przepisy na kleje powyżej). Kleju powinno być trochę mniej niż mokrego papieru. Dobrze wymieszać.

Masa papierowa 4:

Gazetę, porwaną na małe kawałki, przełóż do miski, wlej wody, i pozostaw na noc do namoczenia. Do miksera (blendera) wsyp ½ szklanki mąki, wlej 2 szklanki wody, 1 łyżkę stołową białego kleju (np. Wikolu), 1 szklankę odsączonej na sitku masy z gazet. Zmiksuj.

 

Masę papierową po przygotowaniu przekładamy do zamykanego naczynia i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz